|
Peppermynte
(Mentha piperita):
Mynthen
ble på 1400 tallet brukt til å gjøre tennene
hvite. Den ble også bl. a. brukt til å holde loppene
unne... I Shakespear omtales den, sammen med lavendel og rosmarin
som stimulerende for middelaldrende menn..... I noen Middelhavsland
mottar man altid gjester med en kopp mynte-te, sterk,varm og meget
søt. Det finnes også utallige andre myntevarianter.
Jeg
tørker den og bruker den i kaker brød og til te, og
jeg bruker den også I mine urtedrops.
Persille
(Petroselinum):
Navnet
stammer fra gresk; petros som betyr fjell, klippe, og selinon som
er et navn på selleri. Både som legeurt og som kryddergrønnsak
har persille vært i bruk siden antikken. Som medisinplante
har persillen vært brukt helt opp til våre dager. Middelalderens
medisin anså den også som god mot nyre- og blærestein,
og brukte den mot nervesmerter. I folkemedisinen mente man at det
grønne var styrkende for hjernen, hukommelsen og nervene,
og mot forkjølelse. Frøene var nyttige som vanndrivende
middel og til en kur mot blærekatarr.
Dette
er vel den urten som er mest brukt til å pynte maten med her.
Persilledusken må være med I alle fine selskaper. Men
visste du at en te av knuste frø sies å drepe hodelus?
Vask og skyll håret først. Så helles teen over
hodet og dette pakkes inn I et håndle I ca 1 halv time. Deretter
skal det tørke naturlig. Dette er vel et av de rådene
jeg håper jeg slipper å prøve! ( Se også
siden "hekser og hekserier".) Persillen ble brukt i kranser,
når vinneren skulle hyldes, i gamle Hellas. Persillen er forbundet
med mye trolldom og mørke. Før i tiden trodde de at
hvis du gjentok navnet på noen mens du plukket persille, vill
denne personen dø i løpet av 7 dager....Den måtte
såes på Langfredag for å fri den fra djevelens
grep. De sa også at siden persille frøet tok så
lang tid for å spire var det fordi det måtte ned til
han du vet...7 ganger før det fikk spire. Etter kirkens inntog
fikk de omgjort det til at det måtte fram og tilbake til Paven
7 ganger før spiring. Litt av en forandring...!
Persillen
hadde også et ry som "afrodisiakum". ( Afrodite
- Kjærlighetsgudinnen) I Middelalderen kalte de horehusstrøkene
i Tyske byer for Petersiliengassen. I Frankrike er dette navnet
fremdeles kjent, og det er ikke tvil hvilken "gesjeft"
damen driver i, hvis man sier at hun er ute på persillen....
"Den
frembringer dog tungsinn i mennesket. Men den som har smerter i
hjertet eller i milten eller i siden, han skal koke persille i vin,
og tilsette litt eddik og nok honning, og så sile det gjennom
et klede og drikke det slik ofte, og det vil lege ham".
Det
finnes en oppskrift på "Honningvin med persille"
Den skal virke beroligende på et nervøst hjerte, og
hjelper mot søvnløshet og alle slags "hjertesmerter":
Til 8-10 stilker persille tar man 2 spiseskjeer vineddik og 1 liter
god vin, og lar det koke i 5 minutter. Så tilsettes 80 -150
gram honning, og det kokes igjen i 5 minutter og skummes av. Rødvin
beroliger, mens hvitvin gir en mer oppkvikkende virkning. Anbefalt
dose er fra et likørglass til en halv kopp daglig.
Ringblomst
(Calendula officinalis):
Ringblomst
er ikke bare vakker når den blomstrer, men også en nyttevekst.
Kronbladene kan man blande i salaten. Ringblomsten er legende på
sår, gallestimulerende og krampelösende. Den er særlig
effektiv mot leggsår, overfladiske rifter og eksem. Innvortes
kan den brukes mot magesår og kramper i fordøyelseskanalen.
Dessuten virker den stimulerende på utskillelsen av galle,
og den er svettedrivende. Noen steder ga man te av ringblomster
til barn med meslinger og vannkopper. Urteavkok er bra for uren
hud, eksem og tannkjøttbetennelse. Bladen er også blitt
brukt i stedet for safran.
Her
har du oppskrift på ringblomstsalve:
3 dl
friske eller 2 dl tørkede blomsterblader.
4 dl
olivenolje, ( jomfruolje)
1 dl
smeltet bivoks ( bivokskaker fås I hobbyfor. Eller birøkter)
Legg
blomsterbladene I en gjennomsiktig glassbeholder. Hell på
oljen slik at alle bladene dekkes. La beholderen stå lyst
m/lokk I 6 uker. Sil fra bladene. Smelt bivoksen I vannbad, og bland
inn oljen. Hell salvene på beholdere. Oppbevar kjølig
så den ikke blir harsk.
Denne
salven tar vare på blomstens lindrende effekt, legende og
antiseptiske egenskaper.
God
for såre hender.!
Rosmarin
(Rosmarinus officinalis):
I fjern
fortid ble Rosmarin regnet som magisk,og ble brukt som røkelse
ved seremonier - som hodekrans for studenter for å styrke
hukommelsen.
Gammelt
engelsk ordtak: Der Rosmarin trives, der bestemmer kvinnen. Og for
å styrke selvfølelsen, lurte herrene seg til å
skade urten så ingen skulle tro at her bodde en tøffelhelt...
Ble også brukt i vinen så den ikke skulle bli sur. Den
er også brukt i parfyme og eau de cologne. En urtebok fra
1532 anbefaler urten bruk mot så forskjellige lidelser som:
dårlig hukommelse, skjelvinger, pest, fedme, magesår
og hoste. Og til og med mot gulsot. Vi vet i dag at den øker
blodtrykket og er alment stimulerende. Sosmarin som te eller tilsetning
i badevannet anbefales om morgenen eller formiddagen, men ikke om
kvelden fordi den kan gi en søvnløs natt....
I dag
blir den brukt som kryddertilsetning i mat, men den er ganske spessiell
på smak, og må brukes med forsiktight. Den kan tørkes.
Og den bukes selvfølgelig også innen kosmetikken.
Til
slutt et godt råd: Kok urten i hvitvin og vask ansiktet med
det, og du blir vakrere......
Sitronmelisse(Melissa
officinalis):
Også
kalt hjertensfryd. Denne er kjempegod til te og den dufter og smaker
som sitron. Bruker den også I drops. Sitronmelisse sies å
lindre hodepine og spenninger og melankoli. Innen aromaterapien
brukes den mot depresjon den dag i dag. Sies å tiltrekke seg
bier. I Chiele blir den brukt som slanke-te.
Salvie
(Salvia officinalis):
Salvie
ble omtalt som medisinplante på sumerske leirtavler allerede
for 6 tusen år siden. Hippokrates nevnte salvie som medisin
mot blant annet lungesykdommer.
Og
dette er også en av middelalderens mest kjente legeurter.
I middelalderen var den høyt verdsatt. Uttrekk av denne urten
stimulerer vannlating og gjør håret mørkere......?
En fransk greve ,Saint Germain, påsto at han var over 2000
år gammel ( døde i 1748), p.g.a. et livseliksir laget
som sterk suppe, inneholdende mye salvie. Denne oppskriften solgte
han ..veldig dyrt. Soldatene i det gamle Hellas ble mottatt med
et salvieuttrekk av sine koner for å styrke fruktbarheten.
Og i et vers står det: Kan døden føre oss til
graven - saa lenge salvie vokser i haven? Men det står også:
Ja, for mot dødens makt - er ingen helsebot i urter lagt...vel,
så var vi like langt...Innen folkemedisinen heter det at de
som skjelver på hendene eller andre lemmer, bør gni
de respektive legemsdeler med salvievann. Dette skal visstnok gjøre
dem rolige. Salvievann virker også på hårfargen.
Om vannet brukes ofte nok, blir rødt hår grått
og grått hår svart...
Nb!
Bruk av salvie i for store mengder kan føre til forgiftning.
Denne
ble også brukt av heksene. Det ble sagt at om en heks kastet
en salviekvist i en brønn, så forsvant vannet. Og hun
kunne også åpne låste dører med den....
Safran
(Crocus sativus):
Hører
til sverdliljefamilien. Inneholder fargestoffene krocatin og krocin
samt eterisk olje.
Safranen
ble kalt for KEISEREN i oldtidens hage. Safranen har spilt en stor
rolle i forhistorisk indisk legekunst. I For Asia har safran vært
høyt verdsatt i flere tusen år. Det er nevnt i en egyptik
legebok fra 1500-tallet. Ja, det sies også at safran kan være
det eldste krydderet vi kjenner... Safran dyrkes i dag, stort i
for eks. Kashmir, mellom India og Pakistan. Den dyrkes andre steder
også. For eks i Spania (her kom de med muslimene på
700 tallet).... Østerike, Italia, Hellas, Iran og Frankrike
og også England. Det tar et par år før løken
blomstrer og etter et par år må løken tas opp
igjen, stelles og legges ned i jorden igjen. Det sies at safran
er det dyreste vi kan putte i munnen!
Hva
kommer navnet crocus fra? Tja.. det heter seg at en meget vakker
"yngling" i den antikke mytologien het det samme. Og det
finnes en beretning om hvordan det ble denne plantens navn. Den
går ut på at Hermes, som var ynglingen elsker, en dag
komi skade for å drepe ham. Og der hvor Crocus`blod rant ned
i jorden vokste det opp en helt ukjent blomst som senere ble kalt
...crocus.
Safran
blir regnet som styrkende og oppkvikkende. (Både her og der...)
Strødde man den i ektesengen, for eks... ja, da kunne det
bli liv i leiren.... Hippokrates omtaler den som MEDIKAMENT. Han
brukte den i sine resepter for plager i underlivet og mot stær.
Safran kunne også forebygge bakrus mente man... Man inntok
på forhånd en dose safran før man begynte festen.
Safran
ble også brukt til å dempe dårlig lukt, eller
"mindre behagelig odør"som det så fint het
i de tider man ikke var så renlig som vi er i dag.... Her
brukte man safranvann. Man sprutet litt på seg selv eller
sine gjester eller rundt om på stolene etc. Man strødde
også safran på gulvene.
Det
ble ofte fusket i faget. Man blandet inn andre ting for eks. ringblomster
eller gipsmel.. og straffen for dette, om det ble oppdaget, var
brenning på bål eller å bli levende begravd! Vell...
noen steder var det nok at man brente "juksesafranen"....
Safran
ble også brukt til å farge tøy med. Det er flittig
blitt brukt hos inderne for eks. Og buddhistiske munker går
jo kledd i safranfargede drakter.
Safrancrocusen
blomstrer ikke før på høstparten og blomstrer
i kun i 14 dager. (Den er ikke viltvoksende lenger...) Den må
plukkes tidlig om morgenen før det blir for varmt. Det er
det såkalte "arret" og en liten bit av griffelen
som blir brukt. Krokusarrets fargestoff, kalt crocin, er så
kraftig at et gram er nok til å gi 100 l vann en fin gultone....
Denne fargen har også vært brukt til å gi farge
til for eks. ost og smør, og i forgangne tider ble den også
bruk i brød. I dag bruke den mest innen farmasien som fargestoff
og i matretter som for eks. risretter, fiskesupper, hønseretter
og også bakverk. Vi bruker jo også safran i "lussekattene"
våre... selv om jeg selv jukser litt der da....
Såpeurt
(Saponaria officinalis):
Plantesaften
kan brukes til vask av ull og tekstiler. Fin Prydplante som lukter
veldig godt!
Den
er giftig og må bare ordineres av en urteekspert!
|